2013. március 24., vasárnap

Hakama

Tanítványom, aki elsőként köthetett fel hakamát, mert elérte a 2. kyu fokozatot:
Szalai Regina

Ennek kapcsán találtam egy írást a Harmónia Budo SE honlapján.
Egy kis részlet az írásból:

A hakama és a keikogi viselése
Írta: Faragó András
Forrás: hbse.budo.hu

A hakama ma sok japán harcművészetben a formaruha része, tradicionálisan a szamurájok viselték, hét hajtása a hét szamuráj erényt jelenti, ezért viselése arra kell ösztönözzön bennünket, hogy tükrözzük az igazi budo természetét.
Viselése olyan hagyományokat jelképez, amelyek egyik nemzedékről a másikra hagyományozódtak. Az Aikido a japán budo szellemiségéből fakad és gyakorlás során arra kell törekednünk, hogy a hét hagyományos erényt tökéletesítsük.

Eredetileg a hakamát a nadrág fölött viselték, célja pedig az volt, hogy megvédje a lovast az ágak és egyéb növények okozta sérülésektől. A gi, amit karatéban, aikidoban, vagy judoban ma viselnek, a régi ruházat alsó része volt. Miután japánban a lovas hadviselés egyre inkább átadta a helyét a gyalogos hadseregnek, a szamurájok tovább viselték a hakamájukat, mert ez megkülönböztette, és könnyen felismerhetővé tette őket. Emellett a hakma eltakarta a viselője lábát, így párviadal közben az ellenfél nem látta a szamuráj lábát, lábfejét, annak irányát, és ez előnyt jelentett a viselőjének, mert nem tudták kikövetkeztetni mozgásának irányát.

A hakama a régi időkben nem volt olcsó mulatság. Annak ellenére, hogy a dojokban kötelező volt a hakama viselete sok tanuló nem engedhette meg magának, hogy hakamát vegyen. Ha egy tanuló nem tudott venni, és egy idősebb rokonától sem kapott, akkor egy futon (japán takaró) huzatát szedte le, amit befestettek, és abból varratott hakamát magának. Az így készült hakama nagyon olcsó volt, de ugyanakkor nagyon vékony is. Gyakran előfordult, hogy a folytonos használat miatt a futon huzatának eredeti színes és változatos mintái elkezdtek átütni az új festésen, vagy a külső anyag gyors kopása miatt kilógott a bélés.

A régi hakamaviselet sohasem egyszínű volt. A legszínesebbet a nemesi származásúak viselték, de az egyszerű hakamákra is mindig varrtak valamilyen mintát. Az alapszín is változott az évszaktól és alkalomtól függően.

A legtöbb mai harcművészeti iskolában a hakamát csak a feketeövesek viselhetik. Ennek ellenére a nőknek sok helyen megengedik a hakama viseletét kezdő koruktól fogva. Ez azért van így, mert a gi eredetileg csak alsóruha volt, és a nők iránti tisztelet és udvariasság megköveteli, hogy viselhessék a teljes ruházatot, és ne kelljen „alsóneműben” mutatkozniuk nyilvánosan.

A hakamának hagyományosan 7 hajtása van (5 elöl, 2 hátul) és mindegyiknek szimbolikus jelentése van:
Yuki  – bátorság, hősiesség
Jin – emberiesség, jószívűség
Gi – igazságosság
Rei – erkölcs, alázat
Makoto – becsületesség, igazmondás
Chugi – hűség, elhivatottság
Meiyo – becsület

Minthogy az aikido japán eredetű harcművészet, ezért az aikido gyakorlása során az aikidoka keikogit visel, illetve bizonyos szint felett hakamát. Magyarországon az általánosan elterjedt szokás szerint 2. kyu fokozattól felfelé viselnek a keikogi felett hakamát.

A teljes cikk itt olvasható:
http://hbse.budo.hu/hu/aikido-hirek/97-a-hakama-es-a-keikogi-viselese.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése